Robert van Heumen Composer Improvisor Laptop-Instrumentalist Sound-Designer
Software Developer
Back to west28.nl play (music player)
Like Harry
(English summary below)

Robert van Heumen en Simone de Jong presenteren:

Like Harry

geluidswandeling

Er is een man die niet kan stoppen met lopen. Hij doorkruist stad, land, wal. De luisteraar wordt door de gids uitgenodigd hem met koptelefoon op achterna te lopen, de sporen te zoeken van zijn snelle voeten. Intussen vertelt ze een verhaal over de verleidingen en valkuilen van het hoofd en laat gedachten horen uit het instituut. Een bibliotheek vol gedachtenfragmenten.

De man, Harry, blijkt haar vader te zijn, die verstrikt is geraakt in zijn eigen gedachten en geen andere uitweg meer zag dan te gaan lopen. Voor de gids was dit de aanleiding Het Instituut op te richten om meer begrip te krijgen voor wat er in haar vaders hoofd gebeurd kan zijn. Langzaam echter breidt Het Instituut zich uit, gedachten glippen door de kieren van de muren, tot ze vlakbij de luisteraar zijn…Je loopt met koptelefoon op door de stad en hoort dit verhaal, wordt aangezet tot denken:

de stad is gevuld met
allemaal mensen
met allemaal lichamen
met allemaal hoofden
die hun weg gaan door
de straten, paden snijden door
de lucht, patronen maken
als termieten in een boom,
ruimte innemen,
net als jij
uit hun ogen kijken,
net als jij,
die denken,
net als jij
die andere dingen denken
dan jij

kies eens iemand uit

bijvoorbeeld die vrouw daar
in de verte,

wat zou ze denken?

Je krijgt het gevoel dat mensen op straat meespelen, dat je Harry ziet. Uiteindelijk is er een moment waarop je even oog in oog staat met de gids. Daarna ben je weer alleen met je eigen hoofd. Dat wonderlijke ding.

Simone de Jong - concept, tekst en stem
Robert van Heumen - compositie en muziek

Tijdens de wandeling zijn opnames te horen van Gareth Davis (basklarinet), Rozemarie Heggen (contrabas) en Chris Saris (percussie), en interviews met Lorena, Sjoerd, Juliëtte, Joop, Dik, Maartje, Ditte, Alette, Julien, Lieve, Hester, Ruud, Hugo, Abdelkarim, James en Sarah.

Met dank aan Dirk Groeneveld voor dramaturgisch advies, David Dramm voor muzikaal advies, het SNS Reaal Fonds, het Fonds Podiumkunsten voor de compositie-werkbeurs, STEIM voor het ter beschikking stellen van studio en apparatuur, Soundtrackcities voor het ter beschikking stellen van de afspeelapparatuur en Thomas van Schaik voor het maken van de foto.

Reactie van Martijn Buser, programmeur Gaudeamus muziekweek:
"De muziek-theatrale geluidswandeling Like Harry van componist Robert van Heumen en auteur Simone de Jong ging in première tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2011. Wij waren zeer tevreden met de combinatie van een spannende en abstracte compositie met de surrealistische verhaallijn. Een geslaagde voorstelling die een publiek aanspreekt dat minder bekend is met gecomponeerde en elektronische muziek."

Luister fragmenten op Soundcloud en like Harry op Facebook.

English summary:
There’s a man who can’t stop walking. He’s passing through cities, fields, hills. You are invited to follow him with headphones on, searching for clues. Meanwhile you hear a musical story about thinking and the traps and seductions of the mind. We try to look into people’s thoughts. Combined with a strange institute and the hypnotizing music, this is a fascinating, lightly philosophical road-trip through the human mind. You cannot share your mind. In it, you are alone. Are you like Harry?
Technische gegevens:

Een stad of dorp waar een wandelroute kan worden uitgezet die zowel stadse gedeelten als rustige parkachtige en buitentrajecten aflegt.
De wandeling is uitermate geschikt tijdens een festival of evenement.
De wandeling duurt anderhalf uur en wordt individueel gelopen.
Maximaal twintig mensen kunnen de wandeling in een shift lopen.
Er kunnen vijf shifts per dag gelopen worden. Afhankelijk van de situatie.

Like Harry kon eerder gehoord worden op de volgende data:Audio

Tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2011 werden Simone en Robert geïnterviewd door Aad van Nieuwkerk voor het streaming radio programma Eigentijds van de VPRO. Je kunt het interview hier horen (het begint na ongeveer 35 minuten).ImageryTo top
Fade to black